Autotrip naar Zuid-Frankrijk, 22 mei - 1 juni 2022

Martin Edelman en Marcel Haak

Dag 1 - 22 mei 2022

Tegen acht uur 's ochtends vertrokken we vanuit Marcels huis richting Frankrijk. Rond 10 uur hadden we tussen Brussel en Namen onze eerste koffie-break. De volgende stop rond het middaguur was in de omgeving van Virton, nog net in België. Hier zagen we al verschillende leuke planten, zoals Dalkruid. De laatste tussenstop was ten zuiden van Verdun in Frankrijk. Rond half drie in de middag bereikten we onze eindbestemming voor deze dag: de groeve van Mécrin. Al snel vonden we onze eerste Aspisadder onder een golfplaat. Hierna vonden we er nog drie. Verder is deze plek het walhalla voor de orchideeënliefhebber. Onze meest bijzondere vondst was een kruising tussen Poppenorchis en Soldaatje. Verder zagen we ook divers leuke vlindersoorten, zoals Gele luzernevlinder. Voldaan zochten we ons verblijf een B&B in Sampigny op. Bij een burgerkraampje in Saint-Mihiel bestelden we een hamburger met patat. 's Avonds in de mooie tuin van ons verblijf was niet veel te zien  aan interessant nachtelijk leven.

Aspisadder

De 4 Aspissen op een rij

Dag 2 - 23 mei 2022

Om acht uur ontbeten we, waarna we snel nog een korte stop maakten bij de groeve van Mécrin omdat ik ook een graag een foto maakte van de bijzondere orchideeënkruising.  Nog snel één snel golfplaat omgedraaid. Hier lag nog dezelfde Aspisadder van de vorige dag onder. Hierna vertrokken we voor onze lange rit van circa 800 km naar de Cévennes . Onderweg gunden we ons alleen korte tussenstops.  Bij de eerste tussenstop vond Marcel een dood Vliegend Hert. Tijdens de chauffeursbeurt van Marcel kregen we met noodweer te maken. Het leek op een moment wel of een heel zwembad over ons gekieperd kregen. Fijn is anders, maar uiteindelijk kwamen we er zonder kleerscheuren doorheen.  De laatste chauffeursbeurt had ik. Bijna 1o0 km over kleine steile en smalle bergweggetjes, waar op delen maar één auto langs kon, maakte de reis zeer  vermoeiend. Uiteindelijk, rond half  7 's avonds kwamen bij ons hotel aan Le Pont du Moulin. Om half acht konden we mee-eten van een creatieve, maar niet altijd gare maaltijd. We maakten in het donker een wandeling in de omgeving. Onze vangst was onder andere twee Carabussen:  Carabus violaceus en Carabus  problematicus. Daarnaast vond Marcel twee Hazelwormen in hout.

Soldaatje x Poppenorchis

Dag 3 - 24 mei 2022

Het beloofde een miezerige dag te worden. Na het ontbijt gingen we de omgeving van ons verblijf verkennen. We vonden diverse orchideeën, Herfsttijloos in zaad en andere leuke plantensoorten. Hierna gingen we op weg naar de locatie waar Carabus hispanus is gevonden.  We stopten regelmatig bij mooie locaties. Er waren veel orchideeën te bewonderen, evenals de mooie vergezichten. Onder een houten balk vond Marcel een jonge Geelgroen Toornslang. Het dier was nog helemaal koud, waardoor hij gemakkelijk te hanteren was. Helaas vonden we geen Carabus hispanus. Wel zagen we een muurhagedis, Rouwspanner, Mi-vlinder , Sleutelbloemvlinder (de enige in zijn soort in Europa) en vele mooie orchideeën.  Marcel bereidde bij de parkeerplaats een heerlijk noodletje om ons inwendige te versterken. Op de terugweg naar ons onderkomen ging het steeds harder regenen. Een snelle stop in een bosrijk stukje met veel liggend hout leverde nog twee Carabus problematicus op.  Het avondeten betrof weer een fantasierijk bereide maaltijd, die nu wel geheel gaar was. Tijdens de nachtelijke zoektocht werd een Gewone Pad en een Carabus nemoralis gevonden.

Geelgroene Toornslang

Dag 4 - 25 mei 2022

Na het ontbijt en het betalen van het eten, dat alleen cash kon, zijn we naar Vallon de l'Hort de Dieu gereden, omdat hier ook eerder Carabus hispanus is gevonden. Het is een prachtig gebied, waar ik al heel snel een prachtig mannetje Westelijke Smaragdhagedis vond.  Op een gegeven moment konden we niet verder, omdat het gebied afgesloten was tijden het broedseizoen.  Kolibrievlinder, Spaanse Parelmoervlinder en Blauwe IJsvogelvlinder lieten zich in het gebied bewonderen. We besloten onze reis te vervolgen naar onze volgend verblijf in Les Alpilles in Orgon:  Camping de la Vallée Heureuse. We maakten één tussenstop om wat te eten en te drinken. Rond half drie kwamen bij de camping aan. Er stak op de parkeerplaats nabij de camping in een razend tempo een Hagedisslang over en verdween direct in het struweel. De receptie van de camping ging pas om 4 uur open, daarom besloten de omgeving van het meertje Lac du Lavau, nabij de camping te verkennen. Het was al erg zonnig en warm. We vonden veel mooie soorten insecten, zoals Adonis Blauwtje, Provençaals Bleek Blauwtje, Blauwe IJsvogelvlinder, Witte Breedscheenjuffer en Bronslibel. Nadat we ingecheckt waren werd ons onze luxe tent gewezen. Op de camping nuttigden we na een heerlijke halve liter koud bier te hebben gedronken, een pizza. Ik had er één met zalm en garnalen en Marcel één met 5 soorten kaas. Die van mij smaakte prima. Marcel had er met name de volgende dag wat moeite mee. 's Avonds installeerden de black light en een het witte lakken om nachtvlinders te lokken. We gingen er eens goed voor zitten, want Feijenoord speelde de finale van de Conference League  tegen As Roma. Helaas ging de partij niet geheel verdiend verloren. Plannen werden gemaakt voor de volgende dag. We wilden twee reptielrijke gebieden bezoeken, die ons aangewezen zijn door Eric Durand.

Vallon de l'Hort de Dieu

Dag 5- 26 mei 2022

Als eerste fotografeerde ik de Dennenspinner, daarna zorgde ik voor het ontbijt.  Ons eerste doel was om de reptielenrijke omgeving van Gorges de la Nesque te verkennen. Het werd echter al heel gauw warm en de enige reptiel, die ik gezien heb was een Algerijnse Zandloper. Qua insecten was er genoeg te zien. De belangrijkste voor Marcel was de zandloopkever Cicindela maroccana. Daarnaast zagen we Cleopatra, Tweekleurige Parelmoervlinder en Vlinderhaft. De volgende bestemming was de omgeving Lac du Paty. Het was Hemelvaartsdag en warm. Er waren veel mensen die rond het meer recreëerden.  In de omgeving van het meer vonden we Kleine Tanglibel en mogelijk een Zwart Blauwtje. Verder de vallei in, zagen en hoorden we vogels zoals Bergfluiter en Westelijke Baardgrasmus. Beide soorten waren met geluid goed te lokken. Ik ben dan ook zeer tevreden over mijn gemaakte foto's. We besloten gezien ook de warmte terug te gaan naar de camping. Daar aangekomen waren we uitgeteld en hebben in de middag niets meer ondernomen. We zijn gaan eten in Grillrestaurant Le Bellevue.  De biefstuk smaakte ons prima. 's Avonds wemelde het van de nachtvlinders bij ons laken. Daarnaast was de bidsprinkhaan Empusa pennata zeer actief. Bijzondere en/of mooie soorten nachtvlinders, die we zagen, waren Prachtpurperuiltje, Ecleora solieraria en Idaea ostrinaria. Voor de volgende dag werden plannen gemaakt om naar diverse zandloopkevers te zoeken.

Dag 6 - 27 mei 2022

De dag begon met een brede wolkenband. Na weer een stevig ontbijt, vertrokken we naar onze eerste locatie, waar de zandloopkever Cylindera paludosa voorkomt. De locatie is gelegen in de buurt van Fos sur Mer. In het begin hinderde de wolkenband ons voor ideale omstandigheden om de soort te vonden. Maar zelfs toen de zon begon te schijnen zagen we de zandloopkever niet. Toen bedacht ik mij dat we misschien meer op de struikachtige stukken en niet op de meer open stukken moesten zoeken. En deze zoekstrategie wierp al gelijk zijn vruchten af. We konden de soort fotograferen en verzamelen. Voldaan maakten we plannen voor de route naar onze tweede locatie:  aan de overkant van Port Saint-Louis du Rhône, waar de zandloopkever Cephalota circumdata voorkomt. Om niet te veel reistijd te verliezen kozen we er voor om de pont te pakken. Het was druk bij de pont, gelukkig konden we nog net met de tweede lichting mee.  Aangekomen bij de locatie was de gewenste zandloopkever snel gevonden, met dank aan aan Jean-Michel Bompard, die perfecte aanwijzingen heeft verstrekt. Eveneens kwam de zandloopkever Calomera littoralis hier algemeen voor. Voldaan besloten middels een lange rit van circa 140 km ook een poging te wagen voor de zandloopkever Cylindera arenaria. Bij het gebied rond Le Puy Sainte Réparade aan de rivier de Durance aangekomen parkeerden op een vrij groet parkeerplaats. Eerst liepen we wegens een oriëntatieprobleem in de hitte  ruim een kilometer de verkeerde kant op. Ik wees Marcel er op dat we toch echt niet goed liepen. en dus gingen we terug. Ik durfde het niet aan om met de auto door een hele smalle poort te rijden. Daarom moesten we vanaf de parkeerplaats  nog 1,5 km lopen om bij de bestemming te komen. Het werd er niet veel koeler op en het was ook al redelijk laat op de dag. Op de plek aangekomen vond ik maar 1 zandloopkever: Lophyra flexuosa. Helaas liet Cylindera arenaria zich niet zien. We besloten als snel om terug naar de auto te gaan en de terugweg naar de camping aan te vangen. We gingen bij hetzelfde restaurant als de dag ervoor eten. Op de weg terug naar de tent vond Marcel op zijn gehoor een Muurgekko. De nachtvlinders waren beduidend minder actief . De planning voor de volgende dag werd doorgesproken. Eerst zouden we  naar een reptielenrijk gebied in de omgeving van Les Plantades, Beaumes-de Venise gaan en daarna naar de tweede geadviseerde plek voor Cylindera arenaria aan de Durance rivier bij het plaatsje Saint-Paul-lez-Durance.

Locatie Cylindera paludosa nabij  Fos sur Mer

Locatie Cephalota circumdata aan de overkant van Port Saint-Louis du Rhône

Locatie Cylindera arenaria rond Le Puy Sainte Réparade aan de rivier de Durance

Dag 7 - 28 mei 2022

Al bij het ontwaken waaide het heel hard. Na het eierrijk ontbijt vertrokken we naar de reptielenrijke locatie nabij  Les Plantades, Beaumes-de Venise. Al snel zagen we Muurgekko's en Oostelijk Kleine zandlopers, een nieuwe reptielensoort voor ons, langs de bergwand kruipen. Wat opvallend was dat de bergwand wemelde van fossiele schelpen. Ik vond zelfs een fossiele zee-egel. Bijzondere insecten, die we hier vonden waren Kleien en Grote Tanglibel en Spaans Eikenpage. De temperatuur liep alweer hard op en slangen lieten zich helaas niet zien. We besloten om ons geluk te zoeken bij de plek voor Cylindera arenaria aan de Durance rivier bij het plaatsje Saint-Paul-lez-Durance. Vlak voordat we daar aankwamen zag ik een Westelijke Smaragdhagedis wegschieten. De locatie oogde goed en gelukkig viel hier de wind mee.  Marcel vond als eerste  Cylindera arenaria op een vochtig stuk begroeid zand langs de rivier. Daarna vonden we er al gauw veel meer. Ook de zandloopkevers Lophyra flexuosa en Cicindela campestris waren aanwezig. Al met al was het een heel geslaagde dag.  We sloten de dag af met een lekkere biefstuk bij het inmiddels bij ons bekende grillrestaurant. 's Avonds in het buitendeel van onze tent was een Muurgekko aan het jagen. Het waaide nog steeds hard. Er waren daarom weinig nachtvlinders actief.

Reptielenrijke locatie nabij  Les Plantades, Beaumes-de Venise

Fossielen

Locatie Cylindera arenaria aan de Durance rivier bij het plaatsje Saint-Paul-lez-Durance

Dag 8 - 29 mei 2022

 We stonden vroeg om goed te ontbijten en de spullen bij elkaar te verzamelen om af te reizen naar een nieuwe bestemming. Onze doel voor deze dag was te zoeken naar de Weideadder op La Montagne de Lure.  Onze eerste tussenstop leverde gelijk al mooie waarnemingen op van Rood Bosvogeltje, Paarse Aspergeorchis, Dwergblauwtje, Zilvervlek en Tweekleurig Hooibeestje. Het was een stukje rijden naar de Weideadderplek. Onderweg vonden we nog een doodgereden Parelhagedis.  We kwamen rond half twaalf aan op de plaats van bestemming. De zon scheen al volop en de temperatuur liep op. Kortgezegd geen ideale omstandigheden om de Weideadder te vinden. Ondanks hardnekkig zoeken konden we geen Weideadder vinden.  de enige reptiel, die we zagen was een Muurhagedis. Leuke andere soorten die we aantroffen: Bostulp, Zuidelijke Aardbeivlinder en Cicindela maroccana. We  besloten onze reis te vervolgen richting ons hotel met onderweg een paar leuke tussenstops in te bouwen. Onze eerste tussenstop niet ver van van de top leverde ons Westelijke Smaragdhagedis en een subadulte Aspisadder op. Verder vonden we hier het Wit Bosvogeltje en de Purperorchis. Onderweg kwamen we een imposant schouwspel aan een pilaarvormige rotsformatie tegen. Onze volgende stop was bij een rivier. Hier vonden we Groot Geaderd Witje en Egyptische Treksprinkhaan. Inmiddels begon het te regenen. We bereikten ons hotel: Campanile hotel Châteauneuf-Grasse rond half zeven. We werden verwelkomd door een verregende Kuifmees. We hebben gegeten in het hotel. De kwaliteit van het eten viel behoorlijk tegen.

La Montagne de Lure

Dag 9 - 30 mei 2022

 We ontbeten vroeg. Na het ontbijt en het inladen van de bagage vertrokken we naar het sterrenkundig observatorium bij Caussols. De rit duurde ongeveer drie kwartier . Rond acht uur waren we op de plaats van bestemming en konden we gaan speuren naar de Weideadder. Er was nog enige discussie met elkaar  of we wel op het terrein van het observatorium mochten komen. Het mocht dus.  Jean Michel Bompar had aangegeven dat op het gehele plateau de adder in aanzienlijke aantallen voorkomt.  We hebben een paar uur enorm ons best gedaan om de adder te vinden. Maar helaas hadden we weer geen geluk. Wel werd Muurhagedis, Westelijke Smaragdhagedis, Bretons Spikkeldikkopje, Zuidelijke Luzernevlinder en Euscorpius flavicaudis aangetroffen. Op het laatst zagen we Raven, Alpenkraai en Vale Gier. Hierna reden we naar onze volgende bestemming de Ligurische Grottensalamander nabij Lucéram.  We hadden nu wel geluk. We vonden twee grottensalamnders en de vleermuis Grote Hoefijzerneus. Hierna hen ik het roer overgegeven aan Marcel, zodat hij ook een beetje kon oefenen op de bergweggetjes. We gingen richting Italië. We reden door een kloof (D2204/D6204/E74/SS20) met veel wegwerkzaamheden en dat hield erg op. Tot overmaat van ramp kregen we 6 km  voor een gehele wegafsluiting de melding hiervan. We hadden geen andere keus dan terug te rijden. We besloten omdat de omweg naar ons Italiaans hotel nog zeker 5 uur zou bedragen het al laat in de middag was, om een hotel in Frankrijk te zoeken en vandaar uit de weg naar huis ie starten. Met de tocht naar de snelweg kwamen we toch nog door een stuk Italië heen. We vonden een hotel in Saint-Vallier-de-Thiey: Le Relais Imperial. We genoten 's avonds van heerlijke pizza's. Voordat we gingen slapen hoorden we de Dwergooruil.

Plateau van Sterrenkundig Observatorium

De naar Italië afgesloten kloof

Dag 10 - 31 mei 2022

Deze  dag was echt een lange reis dag. Na het ontbijt vertrokken we rond half 9. De gehele rit van iets meer dan 900 km werd met een paar korte tussenstops vlot volbracht.  Onderweg vond Marcel  op een parkeerplaats een  Kapucijnkever  (Bostrichus capucinus).  Bij aankomst van hotel 

Hôtel Restaurant Campanile Pont-à-Mousson in de buurt van Metz checkten we in en brachten de belangrijke bagage naar onze kamer. We gingen om 7 uur 's avonds tenen bij hamburgerrestaurant PizBurg, een eettent voor vrachtwagenchauffeurs. Ik nam een pizza en Marcel een hamburger. De pizza was geen giller, een crackerachtige bodem met saus zo uit een flesje. Marcel vond zijn hamburger wel smaken. 

Dag 11 - 1 juni 2022

Een Bruine Snuituil ontdekten we tegen een muur van het hotel, toen we naar de ontbijtzaal liepen. We hebben goed ontbeten om genoeg energie te hebben om het laatste deel naar huis te rijden. We moesten nog ongeveer 400 km overbruggen. Ik startte als roerganger, waarna Marcel het laatste deel voor zijn rekening nam. Rond 1 uur 's middags kwamen we bij Marcels huis aan en was de reis ten einde. Al met al een prima vakantie met een aantal mooie en bijzondere waarnemingen.

 

Martin