Fotoreis reptielen en amfibieën in Andalusië met Nature Talks

11 t/m 18 maart 2024

Deelnemers: Martin, Marcel, Bert, Bart, Ingmar, Desirée, Willie, Ruurd en Gerben

Reisleiders: Edo van Uchelen en Ruud Wolterman

Lokale gids voor 2 dagen: Wouter de Vries

Inleiding

Toen ik via een mail van Edo te zien kreeg dat er een fotoreis voor reptielen en amfibieën naar Andalusië op stapel stond leek mij het wel erg leuk om  mee te gaan, ook omdat ik Edo en Ruud goed ken. Ik gaf mij hiervoor op. Ik informeerde mijn zwager Marcel hierover. Het leek hem ook erg leuk en niet veel later, nadat hij nagegaan was of het wel in zijn jaarplanning paste, liet hij mij weten dat hij zich ook ingeschreven had. Ik was erg blij dat hij ook mee kon. En nu hoefde hij en ik in mindere mate geen voorbereidingen te treffen voor zo'n reisje, maar werd alles geregeld. Ongeveer een maand van tevoren hadden we een Zoom-meeting met alle deelnemers en reisleiders. Hierin leerden we elkaar al een beetje kennen en werden we verder voor de reis geïnstrueerd.

Dag 1 - Reis naar en verblijf in El Rocio

Half 4 's ochtends kwam Marcel mij ophalen om naar Schiphol te rijden. De auto werd geparkeerd in de lang parkeren garage. Daarna werden we met de shuttlebus, waarin ook Bart en Desirée aanwezig waren, naar de vertrekhal van de luchthaven gereden. Het inchecken verliep vlot. Het vliegtuig vertrok iets later dan gepland. Rond 10 uur landden we op het vliegveld van Malaga. Door een gedoe met de huur van goede busjes liepen we een aanzienlijke vertraging op. Tegen 1 uur konden we dan met Edo en Ruud, die al in Malaga aanwezig waren, vertrekken richting ons hotel in El Rocio. Met een korte tussenstop bereikten we net voor 5 uur het hotel  Palacio de Doñana in El Rocio. Ingmar en ik hadden nog even tijd om een Geraniumblauwtje op de foto te zetten alvorens de eigenaar van het hotel arriveerde. Nadat we allemaal ingecheckt waren, zijn we een stuk in oostelijke richting gaan lopen, waar ik en Marcel een aantal jaar geleden een grote hagedisslang vonden. Ik vond de eerste slang van de reis: een bijzondere vorm van de Adderringlang met lengtestrepen. Onder een platte steen werd ook een Zuidwest-Iberische wormhagedis, Blanus cinereus, gevonden. Voldaan gingen we naar een restaurant toe. Het eten was lekker en zeer royaal met veel tussengerechten (tapas). Ik nam als hoofdgerecht een visschotel. Dat was erg lekker, alleen jammer van de vele graten. Na het eten ging de gehele groep op zoek naar amfibieën. Al gauw werd een drietal Rugstreeppad gevonden, waarvan twee in amplex. Verder werd de Mediterrane boomkikker en de Andalusische  groengestipte kikker gehoord. Deze werden echter niet gevonden. Best wel vermoeid van de reis viel ik als een blok in slaap.

De vlucht

Het hotel en (zoek)omgeving

Dag 2 - Bezoek aan de Coto Doñana, een duingebied nabij Matalascañas en een oude vervallen fabriek bij Moguer

Vanaf 7 uur nuttigden we een behoorlijk voorziene ontbijt. Na het ontbijt gingen we terug naar het gebiedje van de dag hiervoor om de Blanus te fotograferen. Edo verwijderde matrassen uit een oud slaaphok en ving een Trapslang, een Adderringslang en een Muurgekko. Deze dieren werden tezamen met de Blanus in een langdurige fotosessie door iedereen vastgelegd. We kochten in een kleine supermarkt lunch in. Hierna gingen we naar het Nationale Park van Doñana nabij Acebuche. We vonden op of in de omgeving van de vlonder de volgende hagedissen: Zuidwest-Iberische muurhagedis, Westelijke kleine zandloper en Grote zandloper. Daarnaast werden mooie bloemen als bijvoorbeeld Fritillaria lusitanica gezien. Marcel en ik ontdekten de zandloopkever Cicindela maroccana. Helaas was het gebied erg droog, vermoedelijk voor een groot deel veroorzaakt door de nabijgelegen aardbeienteelt. Tijdens de lunch kwam een groep van een stuk of tien Blauwe ekster bij ons buurten om te kijken of er wat te halen viel. Voor ons was het een goede gelegenheid om deze mooie vogelsoort naar tevredenheid op de foto te zetten. Na de lunch reden we naar een duingebied in de omgeving van Matalascañas. Het oostelijk deel bestond uit een oud en vervallen recreatiehuisjesterrein. Hier viel heel veel te keren. Het westelijk deel was een ongerept duingebied, waar eerder ook al Mediterrane kameleons gezien waren. We vonden in het oostelijk deel de Iberische skink, de Grote zandloper, Muurgekko, Rugstreeppad en Moorse franjeteenhagedis. Daarnaast vonden we de grote loopkever Scarites eurytes, In de duinen vond ik voor Spanje zeldzame paddenstoelen als Verfstuifzwam en Zandtulpje. Onze laatste locatie betrof een oud vervallen fabrieksterrein, in de volksmond bekend als de tietenmuur, nabij het plaatsje Moguer. Hier lag heel veel puin en met name veel gebroken asbest. We werden blij verrast met een Hoefijzerslang, die onder een asbestgolfplaat gevangen werd door Edo. Daarnaast werden ook diverse Iberische skinks en Zuidwest-Iberische wormhagedissen  gevonden. Terug naar El Rocio stopten we bij het meertje om wat vogels te spotten. In de buurt van het hotel vloog een Hop uit een parkje op. Na wederom een lekkere maaltijd genuttigd te hebben, voor mij nu als hoofdgerecht een vleesschotel, gingen Marcel, ik, Ingmar en Bert weer op een nachtelijke speurtocht. Als eerste troffen we een Rugstreeppad. Bert had een led-strip en een laken meegenomen voor  de nachtvlinders. Terwijl Bert nog bezig was met het controleren van de op het laken afkomende nachtvlinders, ging de rest van het gezelschap wat in het rond kijken. Marcel ving met behulp van zijn hooflamp weerkaatsende ogen van een zoogdier op. Nadat ik mijn sterke zaklamp goed gericht zagen wij dat het de Pardellynx was. Wat een bofferds waren wij. De kat liep op een gelijk tempo verder. Helaas lukte het mij niet om een foto te maken. Met een zeer goed gevoel keerden we voor de overnachting terug naar het hotel.

El Rocio

Trapslang

Nationaal Park van Donaña

Blauwe ekster

Duingebied Matalascañas

Vervallen fabriek nabij Moguer

El Rocio

Dag 3 - Bezoek aan de westzijde en noordzijde van de Doñana

Om haf acht kregen we ontbijt. Voordat we lunch voor de dag in konden kopen gingen we eerts naar het meer van El Rocio om wat vogels te spotten, We vonden daar een aantal Grutto's. Na het inkopen vertrokken we naar de westkant van Donaña. We reden een weg van zuid naar noord. Hier lagen wat kleine plassen, Lagunas del Abalario. Edo schepte wat Mediterrane (/Streeploze) boomkikkerlarven op. Verder zagen we alleen wat mooie bloemen, zoals Tongorchis en Narcissus bulbocodium. Voor de lunch reden we naar gebied in het noorden van Donaña, y Oeste. Hier lag een soort vakantiepark dat gesloopt was vanwege de aanwezigheid van asbest. Marcel en ik vonden al gauw 3 grote loopkevers, Carabus lusitanicus. Er werd heel veel gekeerd, maar weinig gevonden. In eerste instantie wel een paar Muurgekko's. Uiteindelijk vonden Edo en ik een jonge Iberische mutslang. Er volgde een fotosessie. Bij de volgende en gelijk laatste locatie van de dag was een beek aanwezig. Edo en Ruud gingen met schepnet vissen. Verschillende kikkerlarven, muskietvisjes en een Rode Amerikaanse rivierkreeft werden gevonden. Door een aantal van ons werd in de beek aan de wegzijde een Moorse beekschildpad gezien. Er vlogen diverse Spaanse pijpbloemvlinders rond . Een prachtige soort waar velen van ons een tijd mee bezig waren om de vlinder naar tevredenheid op de gevoelige plaat vast te leggen. Ook werd een nymf van de bidsprinkhaan Empusa pennata gevonden en gefotografeerd. Voorafgaande aan het diner gingen we aan de oostkant van El R0cio kijken of er Iberische groen gestipte kikkers aanwezig waren. Deze vonden we niet. Wel vonden we pootafdrukken van de Pardellynx, welke onze waarneming van de vorige avond bevestigden, en zagen twee Zwarte wouwen. Na het diner maakten Marcel, ik en Ingmar nog een nachtwandeling. Naast een Rugstreeppad vonden we de eerste Iberische knoflookpad.

El Rocio

Eerste stop westkant Donaña

Vervallen terrein van een recreatiedorp

Nabij een beek in het noorden van de Donaña

El Rocio

Dag 4 - Vertrek uit El Rocio naar de Sierra Norte met tussenstops

Om zeven uur zaten we aan het ontbijt.  Hierna vertrokken we richting de Sierra Norte. Onderweg naar werd bij een supermercado boodschappen voor  lunch en ontbijt gedaan. In de Sierra Norte aangekomen bezochten we een beekje, waar niet goed bij te komen was. Wel was het een zeer bloemenrijk stuk. We vonden diverse orchideeën, zoals Italiaanse orchis, Spiegelophrys en Wolzweversophrys. Daarnaast werd een pijpbloemsoort:  Aristolochia paucinervis, een lelieachtige: Dipcadi serotinum en een narcis: Narcissus papyraceus gezien. Hierna reden we voor reptielen naar een zeer goed weggetje nabij El Pedros, dat door Wouter de Vries, onze lokale gids voor de volgende twee dagen, is getipt. De locatie bleek de beste te zijn tot dan toe.  voordat we hele weg af gingen struinen, lunchten we daar eerst . Er werden veel reptielen , vaak meer dan 1 per soort, en andere dieren onder de stenen gevonden. Soorten die werden gezien en waar ook de nodige fotosessies voor werden gehouden zijn Adderringslang, Trapslang, Iberische mutslang, Iberische skink, Iberische hazelskink, Zuidwest-Iberische wormhagedis, Mediterrane tjitjak, en Parelhagedis. Verder werd in en rondom water de Iberische meerkikker aangetroffen. Edo maakte mij attent op 2 (schuwe) schildpadden op een steen in de beek. Ik kon net een paar foto's' voor ze wegdoken en door de rest van de groep voor het oog verdwenen. Het waren twee verschillende soorten: de Europese moerasschildpad en de Moorse beekschildpad. Na deze zeer geslaagde zoektocht reden we naar ons aanstaande verblijf, een oud klooster: La Cartuja de Cazalla. De omgeving was prachtig, echter de slaapverblijven voldeden totaal niet aan de gemaakte afspraken, zoals 1 persoonskamers met eigen toilet en douche. Er was sprake van gedeelde douche en toiletruimten. Daarnaast waren sommige kamers zeer vochtig. Een aantal van ons maakte daarop terecht bezwaar. De organisatie besloot hierop een andere locatie te zoeken. Deze werd gevonden in een landelijk hotel, genaamd Las Navezuelas, met veel natuur in de omgeving.  Daar aangekomen betrokken we onze riante kamers. Hierna gingen we eten in een restaurant in het nabijgelegen plaatsje  Cazalla de la Sierra.  Het voorgeschotelde eten was niet echt geweldig. Daarnaast zaten we op een deel waar niet gerookt mocht, maar daar trokken de Spanjaarden zich niets van aan.  Terug bij het hotel aangekomen werd de door Marcel aangezette nachtvlinderlamp gecheckt. Er zaten al diverse nachtvlinders bij de lamp. Via de groepsapp bleek bij de waterput in de tuin een Dwergmarmersalamander gevonden. Marcel en ik snelden naar de waterput. Naast veel dode dieren als muizen en Rugstreeppadden wemelde het in de put van de amfibieën.  Er zaten Ribbensalamanders, Dwergmarmersalamanders, Iberische watersalamander. Rugstreeppad en Iberische schijftongkikker in. Besloten werd om de volgende ochtend hier een fotosessie te gaan houden. Edo zal daarvoor de verschillende amfibieën uit de put halen/scheppen. Op de weg naar onze kamer werden door ons in de tuin een Iberische watersalamander en op de muur van het hotel een Muurgekko gespot. Voordat we gingen slapen fotografeerden we diverse nachtvlinders nabij de lamp.

Eerste stop in Sierra Norte

Weggetje nabij El Pedroso

Klooster La Cartuja de Cazalla

Bij het restaurant

Verblijf Las Navezuelas

Dag 5 - Tweede dag in Sierra Norte, o.a. omgeving Constantina

Na het ontbijt in het hotel hielden we in de tuin en nabij de waterput een uitgebreide fotosessie van de daar aanwezige amfibieën. Door Edo werden de te fotograferen amfibieën met een schepnet uit de put geschept. Ruurd en Desirée hielden zich bezig met het uitscheppen van de dode padden en muizen. Daarnaast zorgde Ruurd ervoor dat via takken en gaas in de put een mogelijkheid werd geschapen voor de er ingevallen dieren om er op eigen houtje uit te kunnen kruipen. Tijden de fotosessie kwam Edo met een taart aanzetten voor Ruud ter ere van  zijn 66e verjaardag. Ruud sneed en verdeelde de taart. En of de duvel er mee danst, ik beet op een stukje tie wrap dat in mijn stuk taart verborgen zat. Zulke dingen komen vaker bij mij voor. Hierna vertrokken we naar de eerste locatie een landelijke weg nabij Constantina. Wouter ontmoetten wij daar bij een viaduct. We liepen eerst in oostelijke richting van het viaduct. Al gauw werden een Adderringslang en een Iberische mutsslang gevonden. Verderop in het weggetje werd door mij een Iberische meerkikker en een Grote zandloper gezien. Vlinders als Koninginnepage, Spaanse pijpbloemvlinder en Klein Tijgerblauwtje vlogen daar rond. Rond het middag lunchten we net iets ten westen van het viaduct. We liepen hierna verder in westelijke richting, een beekje volgend, dat uitkwam op een meertje. In het beekje vonden we larven en van de Iberische vroedmeesterpad. Onder een steen werd door Ruud een volwassen Iberische vroedmeesterpad gevonden. Na een fotosessie van dit dier liepen naar het meertje. Hier werd door Bart een Streeploze boomkikker ontdekt. Verder werd er ook een volwassen Adderringslang gevonden. Ook deze werden door de groep gefotografeerd. We gingen terug naar de busjes voor een volgende bestemming, een plek waar Wouter eerder Vuursalamanders had gevonden. Helaas vonden we er geen één. De laatste bestemming voor de  middag betrof een gebiedje met wat plassen water. Ruud, Edo en ik klommen over een hek heen om ons geluk te beproeven. De rest van de groep bleef langs de weg lopen. Door ons werd de Zuidwest-Iberische wormhagedis gevonden. De rest van de groep vond Streeploze boomkikkers, eisnoeren van de Rugstreeppad en larven van de Iberische schijftongkikker. Vervolgens gingen we terug naar ons hotel om te dineren. Met de avondexcursie gingen alleen Edo, Ruud, Wouter, Ingmar, Marcel en ik mee. We hadden aan één busje genoeg. De eerste stop was langs een weg met een ondiep beekje. Hier vonden we Streeploze boomkikkers, die volop aan het kwaken waren. De volgende bestemming was bij een grotere beek Arroyo de Bonagil. Voordat we daar aankwamen controleerden we een rooster over de weg. Hier zat een Iberische vroedmeesterpad in. Deze werd door Wouter met een schepnet eruit gehaald. Rond de beek vonden we een Iberische knoflookpad, Iberische meerkikkers, Rugstreeppadden, een Adderringslang en een Moorse beekschildpad. Verder hoorden wij bijvoorbeeld ook de Iberische vroedmeesterpad en de Iberische knoflookpad roepen. Voldaan keerden we terug naar het hotel. Hier werden voor het slapen gaan de nachtvlinders nabij de nachtvlinderlamp gecheckt en gefotografeerd.

Las Navezuelas

Ochtend nabij Constantina

Middag nabij Constantina

Plaats voor Vuursalamander

Locatie in de namiddag

Avondexcursie

Dag 6 - Derde dag in Sierra Norte naar oude ijzermijn Cerro del Hierro en een beek voor Vuursalamanders

Na het ontbijt in het hotel gingen we op weg naar de oude ijzermijn Cerro del Hierro. Een tussenstop werd gemaakt bij een riviertje. Hier werd niet veel gevonden. We parkeerden op een openbare parkeerplaats. Al snel werd door Wouter een Iberische mutsslang gevonden. Wij zagen hoog in de lucht een Slangenarend en een Vale gier cirkelen.  Rond de ijzermijn werd op wat vlinders na, zoals Grote vos en wat mooie bloemen. zoals de Blesharlekijnorchis,  na niet veel gevonden. Ook rond het watertje waar ik en Marcel in 2015  Addertingslang en Iberische ringslang gevonden hadden zagen we geen slangen. We besloten naar de hellingen te gaan met veel leistenen platen te gaan. Door een gat in het hek konden we daar gemakkelijk komen. Er lag enorm veel goed materiaal om te keren, maar er werden maar heel weinig dieren onder gevonden. Alleen met betrekking tot de herpetofauna werden Grote zandloper en Zuidwest-Iberische wormhagedis gevonden. Verder werd de narcis Narcissus assoanus gevonden. Toen we hier in 2008 waren, waren waren we 2 weken later en vonden we heel veel slangen. Het gebied werd intensief begraasd door schapen. Maar of dat de oorzaak was of dat we nog te vroeg waren blijft de vraag. Hierna werd besloten om naar een beek (Arroys de Castillejo) te gaan die kansrijk was voor Vuursalamanders. Al gauw vond Edo een volwassen Vuursalamander ssp morenica. Hierop volgde een langdurige fotosessie. Even later werd een Westelijke gewone pad gespot. Deze werd door Wouter op een zeer  kundige manier gevangen. Hiervan heb ik een filmpje gemaakt. Het was hilarisch hoe de pad tijdens de fotosessie zijn eigen weg probeerde te vinden. Ook werd op deze locatie een volwassen Iberische vroedmeesterpad onder een steen gevonden. Na het bezoek aan deze omgeving gingen we verder. Voordat we naar het hotel reden gingen we eerst nog terug naar een plek waar Ruurd vanuit de auto een Hyacintorchis ontdekt had. Onderweg naar het hotel werd door Edo een doodgereden Westelijke hagedisslang gevonden. Bij het hotel aangekomen hadden we nog bijna twee uur voordat we gingen eten. Ruurd had eerder al mooie exemplaren van de Vlinderorchis in de directe omgeving van het hotel gevonden.  Ik ging daarom zoeken naar de orchidee. Echt prachtige exemplaren stonden daar. ik zag ook nog een paar Grote zandlopers wegschieten. Samen met Ingmar vonden we verschillende exemplaren in zeer uiteenlopende varianten van waarschijnlijk het Bermhaantje. Na het eten gingen we met een voltallige groep voor een nachtexcursie naar een vindplaats van de Andalusische groengestipte kikker. Helaas werden er geen volwassen exemplaren gevonden. Wel werden door Wouter larven van deze kikker gevonden. Marcel vond een mooie grote  Adderringslang en vlak bij de weg werd een Gele ophrys opgemerkt. We wilden terug naar het hotel, maar er ontbrak nog iemand. Dat bleek Gerben te zijn. Hij was de verkeerde kant opgelopen en was zijn oriëntatie helemaal kwijt. Gelukkig werkte zijn telefoon, zodat Ruud en Edo hem uiteindelijk de goede kant op konden dirigeren. De toeter en de lichten van de auto hielpen daarbij. Weer een avontuur rijker keerden we rond middernacht terug bij het hotel. Bij thuiskomst werd door een aantal van ons een kijkje genomen in de tweede put. Hier fotografeerde ik een larve van de Vuursalamander ssp morenica. Dat betekent dat alle 4 de voorkomende salamanders in de putten te vinden waren. Voordat we onze kamer binnengingen werden bij de lamp nog wat nieuwe nachtvlinders gefotografeerd.

Rond het hotel

Naar Cerro del Hierro

Arroyo de Castillejo

Wouter op zijn best

Rond het hotel

Avondexcursie

Rond het hotel

Dag 7 - Terug naar omgeving Malaga - duingebied Torremolinos

Bij het wakker worden werden door ons nog wat nachtvlinders bij de lamp gefotografeerd. Er werd rustig en goed ontbeten. Hierna vertrokken we naar onze volgende bestemming: de omgeving van Malaga. Onderweg stopten we 1 keer langs de snelweg om nog wat te eten en te drinken. Rond 2 uur in de middag kwamen wij bij het Hotel Ilunion Hacienda de Mijas nabij Urb. Doña Pilar aan. Na het inchecken en betrekken van de kamers verzamelden we bij de busjes om naar een duingebied bij Torremolinos te gaan. Hier worden vaak Mediterrane kameleons gevonden. Rond de plaats waar we busjes parkeerden vond Ingmar al gauw een Iberische mutsslang. Ik zag daar een Bruine ophrys staan. De rest van de groep was al verder het gebied ingelopen om kameleons te zoeken. Vooralsnog werden alleen Muurgekko's en Grote zandlopers gezien. Ruurd dacht een Parelhagedis te zien en voor Edo's zijn voeten schoot vermoedelijk een Westelijke hagedisslang weg. Ik vulde naast het zoeken naar kameleons mijn tijd deels met het fotograferen van insecten. Ik zag een Kleine monarch voorbij vliegen. Uiteindelijk werd onze zoektocht beloond: Ruud (ja, hij weer) vond de eerste kameleon. We namen ruim de tijd om het dier in alle standen op de foto te zetten. In de nabijheid vond Ruurd de tweede kameleon. Marcel vond onder een plaat een enorme Scolopender van zeker 15 cm. Zeer tevreden reden we terug naar het hotel. We hoefden in ieder geval geen avond-/nachtexcursie te maken om kameleons te vinden. We vulden de avond met gezellig eten, drinken en naborrrelen.

Dag 8 - Parque del Quadalhorse en terugreis naar Nederland

We konden bij het ontbijt kiezen voor een ouderwets goed Engels ontbijt. Heerlijk om 's ochtends weer een gebakken ei met spek te proeven. We mochten onze bagage gelukkig voor de rest van de dag in een afgesloten hok van het hotel achterlaten. De dag werd ingevuld met een bezoek aan het nationaal park : Parque del Quadalhorse , dat tussen de uitstroom van twee rivieren ligt. De ochtend werd ingevuld met een bezoek aan het oostelijk deel en de middag met een bezoek aan het westelijk deel. In de ochtend vond ik in een lagune mijn allereerste Marmereenden, een mannetje Witkopeend en nog wat meer algemene watervogels. In de nabijheid hiervan kon ik een Westelijke baardgrasmus mooi op de foto zetten. We kregen via de WhatsApp binnen dat Bart een kameleon gevonden had. We snelden er naar toe. In een andere lagune liep een Strandplevier. Verder tegen de zee aan vond Edo ook een kameleon op een niet toegankelijk gebied. De parkwachter was echter heel billijk en liet ons 1 voor 1 toch toe om in het gebied de kameleon te fotograferen. Er vloog een Dwergarend over. Aan het eind van de ochtend vonden we op de terugweg naar de busjes diverse Moors beekschildpadden en een Geelbuikschildpad langs de rivier. We gingen voor de lunch inkopen doen in het plaatsje Quadalmar. Ik kon daar bovenin een Plataan de Monniksparkiet, een exoot , maar wel nieuw voor mij, fotograferen. 's Middags  aan de westkant van het park vertoefde ik lange tijd bij een kijkscherm waar heel veel vogels, zoals Dunbekmeeuwen, Zwartkopmeeuw, Flamingo's, Lepelaars, Stelkluten, Zwarte Ibissen, te zien waren. In de omgeving kon ik ook mooi de Graszanger op de foto zetten. Af en toe zagen we een Muurgekko wegschieten. Er werd nog een ander kijkscherm bezocht, Hier had Desirée een paartje Witkopeenden dichtbij gezien. Verder had ze ook een Mangoeste over zien steken. Toen ik bij  het kijkscherm aankwam waren de Witkopeenden helaas ver weg. Er zwommen wel behoorlijk wat Moorse beekschildpadden rond. Het was inmiddels tijd om terug te gaan naar het hotel om onze bagage op te halen en ons op te frissen. Rond 5 uur werden we door Ruud en Edo afgezet op het vliegveld van Malaga. Na ingecheckt en gegeten te hebben vertrokken we ruim over 9 richting Schiphol. Op Schiphol namen we afscheid van ieder uit de groep. Marcel zette mij rond twee uur 's nachts bij mij thuis af.

Waarnemingen amfibieën en reptielen (totaal 31 soorten)

 

Nederlandse naam Wetenschappelijke naam
Zuidwest-Iberische Muurhagedis Podarcis carbonelli
Adderringslang Natrix maura
Rugstreeppad Epidalea calamita
Muurgekko Tarentola mauritanica
Zuidwest Iberische Wormhagedis Blanus cinereus
Trapslang Zamenis scalaris
Westelijke Kleine Zandloper Psammodromus occidentalis
Grote Zandloper Psammodromus algirus
Hoefijzerslang Hemorrhois hippocrepis
Moorse Franjeteenhagedis Acanthodactylus erythrurus
Iberische Skink Chalcides bedriagai
Iberische Knoflookpad Pelobates cultripes
Streeploze Boomkikker Hyla meridionalis
Iberische Mutsslang Macroprotodon brevis
Mediterrane Tjitjak Hemidactylus turcicus
Parelhagedis Timon lepidus
Iberische Hazelskink Chalcides striatus
Europese Moerasschildpad Emys orbicularis
Moorse Beekschildpad Mauremys leprosa
Ribbensalamander Pleurodeles waltl
Iberische Meerkikker Pelophylax perezi
Dwergmarmersalamander Triturus pygmaeus
Iberische Watersalamander Lissotriton boscai
Iberische Schijftongkikker Discoglossus galganoi
Iberische Vroedmeesterpad Alytes cisternasii
Vuursalamander ssp morenica Salamandra salamandra morenica
Westelijke Gewone Pad Bufo spinosus
Andalusische Groengestipte Kikker Pelodytes ibericus
Westelijke Hagedisslang Malpolon monspessulanus
Mediterrane Kameleon Chamaeleo chamaeleon
Geelbuikschildpad Trachemys scripta scripta

Nawoord

De fotoreis overtrof alle verwachtingen. De reisleiders Ruud en Edo, die wij natuurlijk al kenden, vervulden hun rol met glans. Wouter, de lokale gids, deed ook erg zijn best om ons zo veel mogelijk te laten zien. De leden van de groep hadden in het algemeen een enorme brede kennis en werkten ook hard om zoveel mogelijk mooie soorten te vinden. Verder was er ook geen één die buiten de boot viel, wat de sfeer zeer ten goede kwam. Ik bedank hierbij ook iedereen voor zijn positieve bijdrage aan deze reis. Ook Ruud en Edo hebben aangegeven  dat ze de groep geweldig vonden en dat ze volgend jaar mogelijk een reis naar Noordoost Griekenland willen promoten. Marcel ook bedankt voor het  heen en weer rijden naar Schiphol en het regelen van het parkeren daar.